DIETA w CHOROBIE WRZODOWEJ ŻOŁĄDKA

opracowała mgr Zuzanna Mysłowska na podstawie artykułu mgr Magdaleny Makarewicz-Wujec i dr n. med. Małgorzaty Kozłowskiej-Wojciechowskiej z Instytutu Żywności i Żywienia

Jest to dieta ochronna z ograniczeniem substancji zwiększających wydzielanie soku żołądkowego. Stosuje się ją w przypadku choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, wrzodów jelita.

Produkty dozwolone w diecie:

  • Pieczywo jasne pszenne, czerstwe
  • Mąka pszenna jasna, kasza manna, krakowska, ryż, sago, płatki owsiane, kasza jęczmienna, drobny delikatny makaron
  • Mleko słodkie, zsiadłe nieprzekwaszone, bardzo świeży ser twarogowy, ser śmietankowy
  • Jaja gotowane na miękko, w koszulkach, sadzone, jajecznica na parze
  • Chude mięsa i drób: cielęcina, wołowina, królik, indyk, kurczę, szynka, polędwica;
  • Ryby: dorsz, leszcz, sola, płastuga, kergulena, szczupak, sandacz
  • Świeże masło, słodka śmietana, olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa, margaryna wysokogatunkowa w ograniczonej ilości
  • Ziemniaki gotowane, tłuczone, puree
  • Gotowane: marchew, buraki, szpinak, kabaczek, dynia, kalafior; fasolka szparagowa i groszek zielony w ograniczonych ilościach; surowe: sałata, pomidory
  • Owoce dojrzałe bez pestek, gotowane: jabłka, truskawki, morele, gotowane soki z owoców jagodowych
  • Cukier, miód, dżemy
  • Przyprawy: sól, cukier, wanilia, koper zielony, sok z cytryny
  • Kleiki, krupniki z dozwolonych kasz, zupy mleczne, warzywne, zaprawiane mąką
  • Mięso gotowane, duszone, potrawki, pulpety, budynie
  • Kompoty, galaretki, kisiele – wszystkie mało słodzone
  • Słaba herbata, słaba kawa, mleko
  • Ciastka czerstwe zbożowe, mało słodki biszkopt

Produkty zabronione w diecie wrzodowej:

  • Wszelkie pieczywo świeże, żytnie, razowe
  • Maki razowe, żytnie, grube kasze: pęczak, gryczana, grube makarony, kluski kładzione, naleśniki
  • Mleko zsiadłe, przekwaszone, kefir, jogurt, sery żółte, topione
  • Jaja gotowane na twardo, sadzone, w majonezie, jajecznica, sadzone
  • Tłuste mięsa: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna, wędliny tłuste; ryby: węgorz, makrele, łosoś, śledź, sardynka; mięsa peklowane, wędzone, konserwy mięsne i rybne
  • Kwaśna śmietana, smalec, słonina, boczek, łój wołowy i barani, margaryny
  • Frytki, wszelkiego rodzaju ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, pyzy
  • Wszystkie odmiany kapusty, ogórki, rzodkiewki, rzepa, papryka, szczaw, cebula, grzyby
  • Owoce surowe, suszone, gruszki, agrest, czereśnie, śliwki, orzechy
  • Groch, fasola, bób, soczewica
  • Chałwa, czekolada, słodycze zawierające tłuszcz, kakao, orzechy
  • Ocet, pieprz, musztarda, papryka, chrzan, kostki bulionowe
  • Rosół, zupy na wywarach z mięsa lub kości, zupy rybne, zupy z przeciwwskazanych warzyw
  • Mięsa smażone, duszone, pieczone w sposób konwencjonalny
  • Desery z czekoladą, z przeciwwskazanych owoców, z orzechami, dużą ilością cukru
  • Mocna herbata i kawa naturalna, napoje alkoholowe, napoje gazowane
  • Ciasta kruche, keksy, makowiec, pączki, torty