opracowała mgr Zuzanna Mysłowska na podstawie artykułu mgr Magdaleny Makarewicz-Wujec i dr n. med. Małgorzaty Kozłowskiej-Wojciechowskiej z Instytutu Żywności i Żywienia
Jest to dieta ochronna z ograniczeniem substancji zwiększających wydzielanie soku żołądkowego. Stosuje się ją w przypadku choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, wrzodów jelita.
Produkty dozwolone w diecie:
- Pieczywo jasne pszenne, czerstwe
- Mąka pszenna jasna, kasza manna, krakowska, ryż, sago, płatki owsiane, kasza jęczmienna, drobny delikatny makaron
- Mleko słodkie, zsiadłe nieprzekwaszone, bardzo świeży ser twarogowy, ser śmietankowy
- Jaja gotowane na miękko, w koszulkach, sadzone, jajecznica na parze
- Chude mięsa i drób: cielęcina, wołowina, królik, indyk, kurczę, szynka, polędwica;
- Ryby: dorsz, leszcz, sola, płastuga, kergulena, szczupak, sandacz
- Świeże masło, słodka śmietana, olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa, margaryna wysokogatunkowa w ograniczonej ilości
- Ziemniaki gotowane, tłuczone, puree
- Gotowane: marchew, buraki, szpinak, kabaczek, dynia, kalafior; fasolka szparagowa i groszek zielony w ograniczonych ilościach; surowe: sałata, pomidory
- Owoce dojrzałe bez pestek, gotowane: jabłka, truskawki, morele, gotowane soki z owoców jagodowych
- Cukier, miód, dżemy
- Przyprawy: sól, cukier, wanilia, koper zielony, sok z cytryny
- Kleiki, krupniki z dozwolonych kasz, zupy mleczne, warzywne, zaprawiane mąką
- Mięso gotowane, duszone, potrawki, pulpety, budynie
- Kompoty, galaretki, kisiele – wszystkie mało słodzone
- Słaba herbata, słaba kawa, mleko
- Ciastka czerstwe zbożowe, mało słodki biszkopt
Produkty zabronione w diecie wrzodowej:
- Wszelkie pieczywo świeże, żytnie, razowe
- Maki razowe, żytnie, grube kasze: pęczak, gryczana, grube makarony, kluski kładzione, naleśniki
- Mleko zsiadłe, przekwaszone, kefir, jogurt, sery żółte, topione
- Jaja gotowane na twardo, sadzone, w majonezie, jajecznica, sadzone
- Tłuste mięsa: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna, wędliny tłuste; ryby: węgorz, makrele, łosoś, śledź, sardynka; mięsa peklowane, wędzone, konserwy mięsne i rybne
- Kwaśna śmietana, smalec, słonina, boczek, łój wołowy i barani, margaryny
- Frytki, wszelkiego rodzaju ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, pyzy
- Wszystkie odmiany kapusty, ogórki, rzodkiewki, rzepa, papryka, szczaw, cebula, grzyby
- Owoce surowe, suszone, gruszki, agrest, czereśnie, śliwki, orzechy
- Groch, fasola, bób, soczewica
- Chałwa, czekolada, słodycze zawierające tłuszcz, kakao, orzechy
- Ocet, pieprz, musztarda, papryka, chrzan, kostki bulionowe
- Rosół, zupy na wywarach z mięsa lub kości, zupy rybne, zupy z przeciwwskazanych warzyw
- Mięsa smażone, duszone, pieczone w sposób konwencjonalny
- Desery z czekoladą, z przeciwwskazanych owoców, z orzechami, dużą ilością cukru
- Mocna herbata i kawa naturalna, napoje alkoholowe, napoje gazowane
- Ciasta kruche, keksy, makowiec, pączki, torty